Written by 5:05 am Ιστορία

Κατίν: το έγκλημα, η ιστορία και η διαστρέβλωσή της

του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη

Στην ιστορία κάθε κοινωνίας υπάρχουν μαύρες, θεοσκότεινες σελίδες. Σελίδες φρίκης, σελίδες ντροπής, σελίδες ζόφου. Αργά ή γρήγορα οι κοινωνίες καλούνται να δουν κατάματα την ιστορική αλήθεια, να στοχαστούν πάνω στα πεπραγμένα, να συγχωρήσουν χωρίς να λησμονήσουν και να προχωρήσουν παρακάτω.

Η άρνηση, η απόρριψη, να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία, αντί να κλείσει τις πληγές, ρίχνει αλάτι σ’ αυτές και αντί για ουλή, σχηματίζεται ένα κακοφορμισμένο έλκος που σιγά – σιγά τρώει όλο το ζωντανό ιστό.

Για την εξουσία όλα αυτά είναι σχεδόν αδιάφορα, εκτός αν επηρεάζουν την ίδια και την υποχρεώνουν να αμύνεται ή να καταστέλλει κάθε προσπάθεια σωτηρίας και διατήρησης της μνήμης.

Στο Κατίν, το πυκνό δάσος 500 χιλιόμετρα από τα σύνορα Πολωνίας – Ε.Σ.Σ.Δ. διαπράχθηκε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ένα έγκλημα που μένει ατιμώρητο μέχρι σήμερα.

Μέσα σε λίγες ώρες, το πολωνικό έθνος ορφάνεψε, χάνοντας τον ανθό της κοινωνίας του, αξιωματικούς του στρατού, διανοούμενους, κληρικούς, αξιωματούχους του κρατικού μηχανισμού.

Το παράδοξο με το έγκλημα του Κατίν είναι διττό: αφενός ποτέ δεν τιμωρήθηκε κανείς για αυτό, αφού η Ε.Σ.Σ.Δ, αρνιόταν πεισματικά να παραδεχτεί την ενοχή της και, αφετέρου, όταν η Ρωσία το 2008 αποχαρακτήρισε τα απόρρητα έγγραφα και ήρθε στο φως η αλήθεια, τότε, τον ρόλο του συνηγόρου υπεράσπισης ανέλαβαν μερικά σκληροπυρηνικά Κομμουνιστικά Κόμματα, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό, θεωρώντας πως έτσι προσφέρουν την ύστατη σπονδή στον λατρευόμενο με όρους μονοθεϊστικής θρησκείας Ι. Β. Στάλιν, εμπνευστή και ηθικό αυτουργό του μαζικού αυτού εγκλήματος.

Στο ελληνικό διαδίκτυο, κυκλοφορούν βίντεο με εκπομπές που θα ζήλευαν και οι πιο φιλόδοξοι τηλεπωλητές βιβλίων συνομωσίας ή ευαγγελικοί κήρυκες των μεσοδυτικών πολιτειών των Η.Π.Α., όπου διάφοροι εκπρόσωποι του σταλινικού παρελθόντος της Ρωσίας, υπερσυντηρητικοί πολιτικοί μέλη του Κομμουνιστικού κόμματος της Ρωσίας, αλλά και άλλων γκρουπούσκουλων που συνδυάζουν το σφυροδρέπανο με το κομποσκοίνι, προσπαθούν με αστήρικτα επιχειρήματα να αποδομήσουν το συγκλονιστικό αρχειακό υλικό που μπορεί ο καθένας πλέον να μελετήσει στα Ρωσικά Κρατικά Αρχεία σύγχρονης οικονομικής και πολιτικής ιστορίας. Πρόκειται για το υλικό που περιέχεται στον «Ειδικό φάκελο Νο 1» και περιέχει :

1) Σημείωμα του Λ. Π. Μπέρια προς τον Ι. Β. Στάλιν.

Πρόταση εκτέλεσης των Πολωνών αξιωματικών, χωροφυλάκων, αστυνομικών, εποίκων και άλλων από τρία ειδικά στρατόπεδο για αιχμαλώτους πολέμου και κρατούμενους των φυλακών των δυτικών περιοχών της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

 2) Διαβιβαστικό σημείωμα με απόσπασμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος με το οποίο υιοθετείται η πρόταση του Μπέρια για την «επίλυση» του προβλήματος.

3) Επιστολή του αρχηγού της ΚΑ.ΓΚΕ.ΜΠΕ Α. Σελέπιν προς τον Νικίτα Χρουστσόφ από 3 Μαρτίου 1959 για την σκοπιμότητα καταστροφής των αρχείων με τους προσωπικούς φακέλους των εκτελεσθέντων.

Τα τρία αυτά έγγραφα, αποτελούν βασικά στοιχεία της έρευνας που διεξήχθη στις αρχές του νέου αιώνα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τους ιστορικούς των δύο χωρών, Πολωνίας και Ρωσίας, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, αλλά και της μνήμης των θυμάτων.

Στην Ελλάδα όμως αντιμετωπίζουμε το παράδοξο φαινόμενο, ο κατηγορούμενος να παραδέχεται την ενοχή του και ο αυτόκλητος μάρτυρας υπεράσπισης να την αρνείται. Ο λόγος φυσικά για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο συστηματικά παραχαράσσει τα γεγονότα, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και αρνούμενο την αδιάψευστη αλήθεια του αρχειακού υλικού. Υψηλόβαθμα στελέχη του, διευθυντικά στελέχη της επίσημης εφημερίδας του «Ριζοσπάστης», μέλη του Τμήματος Ιστορίας της Κ.Ε. επιδίδονται σε έναν αγώνα «υπεράσπισης των θυτών», με αρθρογραφία που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τις συνομωσιολογικές θεωρίες που παρεπιδημούν στα περιθώρια των δυτικών κοινωνιών.

Το βιβλίο του Χρήστου Κεφαλή Υπόθεση Κατίν, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην αντιρρητική βιβλιογραφία κατά της παραχάραξης της ιστορίας από το Κ.Κ.Ε. Ο συγγραφέας μεθοδικά, χωρίζοντας το υλικό του σε δεκαπέντε κεφάλαια, αποδομεί την προπαγάνδα του ελληνικού κομμουνιστικού κόμματος και της αρθρογραφίας των στελεχών του στην εφημερίδα «Ριζοσπάστη».

Ο συγγραφέας μετά από πολυετή έρευνα και καταγραφεί των απολογητικών άρθρων των υπερασπιστών του σταλινικού ζόφου, καταπιάνεται με επιμέλεια βυζαντινού χρονικογράφου στον εντοπισμό των παραχαράξεων, των υποβολιμαίων υπαινιγμών, αλλά και της ίδιας της άρνησης του εγκλήματος και παραθέτοντας λεπτομερή στοιχεία αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως αν ένα έγκλημα είναι καταδικαστέο, η άρνηση και η διαστρέβλωσή του, παραμένει η ύψιστη ύβρις έναντι των θυμάτων αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Το βιβλίο του Χρήστου Κεφαλή είναι, επιπλέον, χρήσιμο, γιατί αναδεικνύει την παράξενη συμμαχία ανάμεσα στους νοσταλγούς της σταλινικής τυραννίας με τους ακροδεξιούς Ρώσους εθνικιστές, αναδεικνύοντας τα παλιά, καλά κρυμμένα ένοχα μυστικά, της συνεργασίας των δύο αυτών πόλων του πολιτικού φάσματος στις πιο επικίνδυνες, τρομακτικές και καταστροφικές στιγμές της ιστορίας του 20ού αιώνα.

Ιδιαίτερη αξία έχουν οι επισημάνσεις του συγγραφέα πως οι υπερασπιστές σήμερα αυτού του εγκλήματος, διατυπώνουν στην Ρωσία αλλά και αλλού, αντισημιτικές, εθνικιστικές και σκοταδιστικές απόψεις, πράγμα που αποτελεί οξύμωρο με τον αυτοπροσδιορισμό τους ως «προοδευτικοί» και «διεθνιστές». Ιδιαίτερα σήμερα, όταν στη Ρωσία, παρατηρούμε μια συστηματική και έντονη προπαγάνδα για την αναβίωση της αυτοκρατορικής ιδεολογίας ως επίσημης κρατικής ιδεολογίας του ρωσικού κράτους στον 21ο αιώνα.

Αυτή η συμπόρευση των πιο ετερόκλητων – φαινομενικά – πολιτικών δυνάμεων, αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σημεία των καιρών και απόδειξη πως οι παγιωμένες αντιλήψεις για το πολιτικό φάσμα με τους καθιερωμένους διαχωρισμούς, έχει προ πολλού ξεπεραστεί από την ιστορία και πως σήμερα, κάθε έντιμος άνθρωπος – ερευνητής ή αναγνώστης – θα πρέπει να έχει ως βασικό κριτήριο επιλογής την αλήθεια, όταν αυτή τεκμηριώνεται από αρχειακό ή άλλο επιστημονικά ελέγξιμο υλικό.

Το βιβλίο του Χρήσου Κεφαλή αξίζει να διαβαστεί, αξίζει να φτάσει στα χέρια του έντιμου αναγνώστη που ψάχνει απαντήσεις σε μια εποχή – μεταίχμιο ανάμεσα στους τελευταίους σπασμούς της βιομηχανικής επανάστασης και των ιδεολογιών που γέννησε και το μεγάλο κύμα της τέταρτης τεχνολογικής επανάστασης που μεταμορφώνει τον γνωστό μας κόσμο με ραγδαία ταχύτητα, σε ένα κόσμο που οι παλιές βεβαιότητες πέθαναν, ενώ οι καινούργιες δεν έχουν γεννηθεί ακόμα.

 No 216

1940

Νωρίτερα της 5ης Μαρτίου, Μόσχα.

Σημείωμα του Λ. Π. Μπέρια προς τον Ι. Β. Στάλιν.

Πρόταση εκτέλεσης των πολωνών αξιωματικών, χωροφυλάκων, αστυνομικών, εποίκων και άλλων από τρία ειδικά στρατόπεδο για αιχμαλώτους πολέμου και κρατούμενους των φυλακών των δυτικών περιοχών της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

Το έγγραφο αυτό βρίσκεται στον απόρρητο φάκελο, ενός από τα 16.000 σφραγισμένα πακέτα, τα οποία αποτελούν μέλος τα συλλογής του Αρχείου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τον τομέα VI του Γενικού Τμήματος τα Κ.Ε. ΚΚΣΕ. Σε αυτή τη μορφή φυλάσσονταν στο Γενικό Τμήμα της Κ.Ε του ΚΚΣΕ ορισμένα ιδιαιτέρως απόρρητα και μυστικά έγγραφα. Το άνοιγμα και η αποσφράγιση τους γίνονταν προσωπικά από τον εκάστοτε προϊστάμενο του Γενικού Τμήματος της Κ.Ε. Σύμφωνα με εντολή που δόθηκε από τον Μπορίς Γιέλτσιν στις 15 Ιουλίου 1992, σχηματίστηκε επιτροπή με επικεφαλής τον προσωπάρχη της Προεδρίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιούρι Πετρόφ, το σύμβουλο του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Βολγκογκόνοφ, τον γενικό διευθυντή των Κρατικών αρχείων της Ρωσίας Ρ. Πιχόι και τον διευθυντή του Αρχείου Α. Κοροτκόφ. Στόχος της επιτροπής ήταν να μελετήσει τα υλικά που βρίσκονταν σε αυτά τα σφραγισμένα πακέτα.

Νο 794/Б

Άκρως Απόρρητο

Προς την Κ.Ε. του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι)

Προς το σύντροφο Στάλιν

Στα στρατόπεδα για αιχμαλώτους πολέμου του Λαϊκού Κομισαριάτου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΣΣΔ και στις φυλακές των δυτικών περιοχών της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας κρατείται αυτή την περίοδο ένας μεγάλος αριθμός πρώην αξιωματικών του πολωνικού στρατού, πρώην στελεχών της πολωνικής αστυνομίας και των κατασκοπευτικών της υπηρεσιών, μελών των πολωνικών αντεπαναστατικών κομμάτων, μελών αντεπαναστατικών οργανώσεων που αποκαλύφθηκαν, φυγάδες κλπ. Όλοι αυτοί είναι ορκισμένοι εχθροί της σοβιετικής εξουσίας, γεμάτοι μίσος για το σοβιετικό καθεστώς.

Οι αιχμάλωτοι πολέμου αξιωματικοί και αστυνομικοί, κατά την παραμονή τους στα στρατόπεδο προσπαθούν να συνεχίσουν την αντεπαναστατική τους δράση, κάνουν αντισοβιετική αγκιτάτσια. Ο καθένας από αυτούς περιμένει να απελευθερωθεί για να αξιοποιήσει την ευκαιρία να συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα κατά της σοβιετικής εξουσίας.

Από τα όργανα της NKVD στις δυτικές επαρχίες της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας έχει αποκαλυφθεί μια σειρά αντεπαναστατικών στασιαστικών οργανώσεων. Σε όλες αυτές τις αντεπαναστατικές οργανώσεις ενεργό καθοδηγητικό ρόλο έπαιξαν πρώην αξιωματικοί του πολωνικού στρατού, πρώην αστυνομικοί και χωροφύλακες.

Ανάμεσα στους κρατούμενους φυγάδες και παραβάτες των κρατικών συνόρων έχει εντοπιστεί, επίσης, ένας σημαντικός αριθμός προσώπων, οι οποίοι συμμετείχαν σε αντεπαναστατικές κατασκοπευτικές οργανώσεις.

Στα στρατόπεδα για αιχμαλώτους πολέμου κρατούνται συνολικά (μη συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών και των υπαξιωματικών) 14736 πρώην αξιωματικοί, αξιωματούχοι, γαιοκτήμονες, αστυνομικοί, χωροφύλακες, δεσμοφύλακες, έποικοι και κατάσκοποι, οι οποίοι σε ποσοστό 97% ανήκουν στο πολωνικό έθνος.

Εξ αυτών:

Στρατηγοί συνταγματάρχες και αντισυνταγματάρχες 295
Ταγματάρχες και λοχαγοί 2080

 

Υπασπιστές, ανθυπασπιστές και αρχιλοχίες 6049
Αξιωματικοί και νεαροί διοικητές της αστυνομίας, της συνοριοφυλακής και της χωροφυλακής 1030
Απλοί αστυνομικοί, χωροφύλακες, δεσμοφύλακες και κατάσκοποι 5138
Αξιωματούχοι, γαιοκτήμονες, έποικοι 144

Στις φυλακές των δυτικών επαρχιών της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας συνολικά κρατούνται 18.632 συλληφθέντες (εκ των οποίων 10.685 Πολωνοί), μεταξύ αυτών:

Πρώην αξιωματικοί 1207
Πρώην αστυνομικοί, κατάσκοποι, χωροφύλακες 5141
Κατάσκοποι, δολιοφθορείς 347
Πρώην γαιοκτήμονες, βιομήχανοι και αξιωματούχοι 465
Μέλη διαφόρων αντεπαναστατικών και στασιαστικών οργανώσεων και διάφορα άλλα αντεπαναστατικά στοιχεία 5345
Φυγάδες 6127

Δεδομένου ότι όλοι αυτοί είναι αδιόρθωτοι εχθροί της σοβιετικής εξουσίας το NKVD της ΕΣΣΔ θεωρεί αναγκαίο:

Ι. Να ανατεθεί στο NKVD της ΕΣΣΔ

1) οι φάκελοι των ευρισκομένων στα στρατόπεδα αιχμαλώτων 14.700 ανθρώπων, πρώην Πολωνών αξιωματικών, αξιωματούχων, γαιοκτημόνων, αστυνομικών, κατασκόπων, χωροφυλάκων, εποίκων και δεσμοφυλάκων,

2) τους φακέλους των συλληφθέντων και ευρισκομένων στις φυλακές των δυτικών επαρχιών της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας συνολικού αριθμού 11.000 ανθρώπων, μελών διαφόρων αντεπαναστατικών, κατασκοπευτικών και οργανώσεων δολιφθοράς, πρώην γαιοκτημόνων, βιομηχάνων, πρώην Πολωνών αξιωματικών, αξιωματούχων και φυγάδων

Να εξεταστούν κατ’ εξαίρεση και με εφαρμογή της εσχάτης των ποινών, δια τυφεκισμού.

ΙΙ) Η εξέταση των υποθέσεων να διεξαχθεί χωρίς κλήση των συλληφθέντων και χωρίς απαγγελία κατηγοριών, βουλεύματος για τη λήξη της ανάκρισης και κατηγορητηρίου με την ακόλουθη σειρά:

Α) για πρόσωπα που βρίσκονται σε στρατόπεδα αιχμαλώτων πολέμου, με βάση τα υπηρεσιακά σημειώματα της Διεύθυνσης αιχμαλώτων πολέμου του NKVD της ΕΣΣΔ,

Β) για πρόσωπα, συλληφθέντα με βάση υπηρεσιακά σημειώματα που εκδόθηκαν από το NKVD της  ΣΣΔ της Ουκρανίας και του NKVD της ΣΣΔ της Λευκορωσίας.

ΙΙΙ. Η εξέταση των υποθέσεων και η αναγγελία των αποφάσεων να ανατεθεί στην τρόικα με μέλη τους σ.σ. Μπέρια, Μερκουλόφ και Μπαστάκοφ (διοικητή του 1ου ειδικού τμήματος του NKVD της ΕΣΣΔ).

Ο ΛΑΙΚΟΣ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Λαβρέντι Μπέρια.

Σημειώσεις στην 1η σελίδα:

Στα περιθώρια της σελίδας βρίσκονται οι υπογραφές με μπλε μολύβι των Ι. Στάλιν. Κ. Βοροσίλοφ, Α. Μικογιάν, με απλό μολύβι του Ν. Μόλοτοφ.

Στα περιθώρια της δεύτερης σελίδας, προφανώς, από τον γραμματέα του Στάλιν «Καλίνιν – υπέρ».

 Φυλάσσεται στο Κρατικό Αρχείο Νεότερης Ιστορίας της Ρωσίας,

Αποχαρακτηρισμένο πακέτο εγγράφων Νο1. Katyn/ Dokuventy. Ludobojstwa, Warszawa, 1992, p. 34 – 40

 

Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (Μπολσεβίκων)

Κεντρική Επιτροπή

Συν. Μπέρια

Νο Π13/144

5 Μαρτίου 1940

Απόσπασμα πρωτοκόλλου Νο 13 της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου από 193…

Απόφαση από 5. ΙΙΙ. 40

144 – Ερώτημα της N.K.V.D. Ε.Σ.Σ.Δ.

Ι. Να ανατεθούν στην N.K.V.D. Ε.Σ.Σ.Δ.:

Α) Οι υποθέσεις των κρατούμενων στα στρατόπεδα στρατιωτικών 14.700 ατόμων πρώην Πολωνών, αξιωματούχων, στρατιωτικών, γαιοκτημόνων, αστυνομικών, κατασκόπων, χωροφυλάκων, εποίκων και φυλακισμένων,

Β) καθώς και τις υποθέσεις των συλληφθέντων και κρατούμενων στις φυλακές των δυτικών περιοχών της Ουκρανίας και Λευκορωσίας συνολικού αριθμού 11.000 ανθρώπων, μελών διαφόρων αντεπαναστατικών, κατασκοπευτικών και οργανώσεων δολιφθοράς, πρώην γαιοκτημόνων, βιομηχάνων, πρώην Πολωνών αξιωματικών, αξιωματούχων και φυγάδων, Να εξεταστούν κατ’ εξαίρεση και με εφαρμογή της εσχάτης των ποινών, δια τυφεκισμού.

ΙΙ. Η εξέταση των υποθέσεων να γίνει χωρίς την κλήση των κρατουμένων και χωρίς απαγγελία κατηγοριών, οι αποφάσεις για το πέρας της ανάκρισης και της απαγγελίας κατηγοριών να γίνει ως εξής:

Α)  για τα πρόσωπα που κρατούνται σε στρατόπεδα στρατιωτικών, με σημειώματα που θα χορηγήσει η Διεύθυνση για τους αιχμαλώτους πολέμου της N.K.V.D. της Ε.Σ.Σ.Δ.

Β) για λοιπούς συλληφθέντες, με σημειώματα από τους φακέλους που θα χορηγήσει η N.K.V.D Ουκρανίας και Λευκορωσίας.

ΙΙΙ) Η εξέταση των υποθέσεων και οι επ αυτών αποφάσεις ανατίθενται στην τρόικα, αποτελούμενη από τους συν. Μερκουλόφ, Καμπούλοφ και Μπαστάκοφ (διευθυντή του 1 ειδικού τμήματος της N.K.V.D. της Ε.Σ.Σ.Δ.)

Η γραμματεία της Κ. Ε.

 Ρωσικά Κρατικά αρχεία κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας

 Υπόθεση 17, Υπόθεση 17 Κατάλογος 166, Φάκελος 621, Φύλλο 135.

Σημείωμα του προέδρου της Κρατικής Επιτροπής Ασφαλείας (КГБ) του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ Α. ν. Σελέπιν, από 3 Μαρτίου 1959

Νο  632 – Ш με την πρόταση καταστροφής όλων των φακέλων της επιχείρησης που διεκπεραίωσαν τα όργανα του Λαϊκού Κομισαριάτου Εσωτερικών Υποθέσεων σε εκτέλεση της απόφασης της Κ.Ε. του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι) από 5ης Μαρτίου 1940

Άκρως Απόρρητο

Προς τον σύντροφο Χρουστσόφ Ν. Σ.

 Στην Επιτροπή Κρατικής Ασφαλείας του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ από το 1940 φυλάσσονται οι υπηρεσιακοί φάκελοι και άλλα υλικά για τους εκτελεσθέντες εκείνη τη χρονιά αιχμαλώτους και φυλακισμένους αξιωματικούς, χωροφύλακες, αστυνομικούς, έποικους, γαιοκτήμονες κλπ προσώπων της πρώην μπουρζουάδικης Πολωνίας. Συνολικά με απόφαση της ειδικής Τρόικας του NKVD της ΕΣΣΔ τυφεκίστηκαν 21.857 άτομα εκ των οποίων; Στο δάσος του Κατίν (περιοχή του Σμολένσκ) 4.421 άτομα, στο στρατόπεδο Σταρομπέλσκ, κοντά στο Χάρκοβο 3.820 άτομα, στο στρατόπεδο Οστασκόφσκι (περιοχή του Καλίνιν) 6.311 άτομα και 7.305 άτομα τυφεκίστηκαν σε άλλα στρατόπεδα και φυλακές της Δυτικής Ουκρανίας και της Δυτικής Λευκορωσίας.

Η όλη επιχείρηση για την εξόντωση των προαναφερθέντων διεξήχθη βάσει των Αποφάσεων της Κ.Ε του ΚΚΣΕ της 5ης Μαρτίου 1940. Όλοι είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών με βάση τους υπηρεσιακούς φακέλους που είχαν καταρτιστεί γι’ αυτούς ως αιχμαλώτων πολέμου και φυλακισθέντες το 1939.

Από την στιγμή διεξαγωγής της ανωτέρω επιχείρησης, δηλαδή από το 1940 δεν έχουν εκδοθεί υπηρεσιακά σημειώματα για αυτές τις υποθέσεις και όλες αυτές, συνολικά 21.857 φυλάσσονται σε σφραγισμένο χώρο.

Για τα σοβιετικά όργανα όλοι αυτοί οι φάκελοι δεν έχουν κανένα επιχειρησιακό ενδιαφέρον, ούτε ιστορική αξία. Είναι αμφίβολο αν θα έχουν κάποιο πραγματικό ενδιαφέρον για τους πολωνούς φίλους μας. Απεναντίας, οποιαδήποτε τυχαία απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε αποκάλυψη της ανωτέρων επιχείρησης, με όλες τις ανεπιθύμητες για το κράτος μας επιπτώσεις. Πολύ περισσότερο που αναφορικά με τους εκτελεσθέντες στο δάσος του Κατίν υπάρχει η επίσημη εκδοχή, η οποία επιβεβαιώνεται από την έρευνα που διεξήχθη με πρωτοβουλία των σοβιετικών αρχών εξουσίας το 1944 από την επιτροπή με τίτλο: «Ειδική επιτροπή για την διερεύνηση του τυφεκισμού από τους γερμανούς – φασίστες κατακτητές στο δάσος του Κατίν των αιχμαλώτων πολωνών αξιωματικών».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτής της επιτροπής οι πολωνοί που εξοντώθηκαν εκεί θεωρούνται ως εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς κατακτητές. Τα υλικά της έρευνας εκείνη την περίοδο γνώρισαν μεγάλη δημοσιότητα στο σοβιετικό αλλά και ξένο Τύπο. Τα συμπεράσματα της επιτροπής έγιναν κτήμα της διεθνούς κοινής γνώμης.

Εκ των ανωτέρω συνάγεται σκόπιμη η καταστροφή όλων των υπηρεσιακών φακέλων των προσώπων που εκτελέστηκαν το 1940 κατά τη διάρκεια της ανωτέρω επιχείρησης.

Για την χορήγηση πληροφοριών σε ερωτήματα εκ μέρους της Κ.Ε. του ΚΚΣΕ ή της σοβιετικής κυβέρνησης, μπορούμε να χορηγούμε τα πρακτικά των συνεδριάσεων της τρόικας του NKVD της ΕΣΣΔ, η οποία καταδίκασε τα ανωτέρω πρόσωπα σε τυφεκισμό και τις διαπιστωτικές πράξεις εκτέλεσης των αποφάσεων των τρόικων. Συνολικά τα έγγραφα αυτά δεν είναι πολλά και μπορούμε να τα φυλάσσουμε σε ένα ειδικό φάκελο.

Σχέδιο απόφασης της Κ.Ε. του ΚΚΣΕ επισυνάπτεται.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας

του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ

 

Α. Σελέπιν

3 Μαρτίου 1959

 

 

(Visited 14 times, 1 visits today)
Close