Ένα ακόμη βιβλίο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα και δραματουργού, κυκλοφόρησε στην σειρά «Βόρειο Σέλλας/θ» των εκδόσεων S@mizdat. Πρόκειται για το θεατρικό έργο «Οι τελευταίες ημέρες του Πούσκιν».
Ο Μπουλγκάκοφ δεν αναλύει το θέματος της μονομαχίας, για την οποία έχουν γραφτεί τόνοι απόψεων, ρίχνει, όμως, το βάρος της δραματικής σύγκρουσης σε θέμα συζυγικής επιπολαιότητας της εικοσιπεντάχρονης Ναταλίας, που δείχνει έτοιμη ν’ αποδράσει με τον ανταγωνιστή του αντρός της στη Γαλλία. Το έργο αποφεύγει τις υπερβολές της γελοιογραφίας (κυρίως εκπροσώπων του κινήματος της Προλεταριακής Κουλτούρας της δεκαετίας του ’20), που ήθελε τον ήρωα να βγάζει λάβρους επαναστατικούς λόγους, κραδαίνοντας το όπλο και το σπαθί. Βέβαια, ο Μπουλγκάκοφ δεν θα ήταν ο εαυτός του, αν δεν έδινε δικό του ύφος στο ιστορικό αυτό δράμα του 1935 που παρουσιάζει απόντα τον ποιητή, σαν μια σκιά στο έργο, να αναπλάθεται στις σκέψεις και τα λόγια του περίγυρου: αποσυρμένος από τον κόσμο (του οίκου του και τον έξω) σε μια ηθελημένη ή κι εξαναγκαστική απομόνωση. Προφανώς το έργο έχει πολιτικούς παραλήπτες, καθώς γράφεται τις παραμονές του εορτασμού των 100 χρόνων από το θάνατο του Α. Πούσκιν, που είχε επίσημα ανακοινωθεί και θα αγκάλιαζε όλη τη χώρα. Είναι μια περίοδος που οι πολιτικές δολοφονίες, η απομόνωση μεγάλων και μη στελεχών κι οργανώσεων παίρνει έκταση, έτσι ώστε η αίσθηση του αδιεξόδου σε πολλούς θα ήταν κοινή και παρεμφερής.
Το κείμενο του έργου με θέμα τη μονομαχία και δολοφονία του ποιητή γράφεται για το Θέατρο της Τέχνης της Μόσχας, αλλά μετά τις πρώτες αναγνώσεις γίνεται φανερό ότι το έργο δεν θα ανέβει και αφαιρείται από το ρεπερτόριο. Όμως η τύχη των έργου συνιστά ξεχωριστό κεφάλαιο, που αρχίζει εκεί όπου τελειώνει το θεατρικό κείμενο. Σε κάθε περίπτωση η παράσταση θα ξεπερνούσε τα όρια της θεατρικής σκηνής του Θεάτρου Τέχνης, αντιστικτικά παρουσιάζοντας «μεθ’ ημών» και αδούλωτο τον Αλέξανδρο Πούσκιν, αποτελώντας, έτσι, μια γέφυρα ανάμεσα στις αρχές και τα τέλη του αιώνα.
Η εισαγωγή και η μετάφραση από τα Ρωσικά είναι της Βίκυς Σταυροπούλου,
η οποία είναι συνεργάτης του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Λογοτεχνίας «Μαξίμ Γκόρκι» της Μόσχας.
ISBN : 978-618-5220-51-8
Θέατρο
Λιανική τιμή: 12 ευρώ
Σελ: 106.
Διανομή:
άΠειρος χώρα
Θοδωρής Παντούλας
2114109989
6975835988